alles wat je ooit hebt willen weten over bronsgieten

Stel, je hebt een beeld gemaakt in keramiek of uit een ander materiaal.

 

Hoe kom je dan aan een bronzen beeld? Hieronder vind je een beschrijving die in grote stappen het proces van brons gieten doorloopt.

 

Welk materiaal je ook als basis gebruikte, er is altijd één essentiële stap om een bronzen beeld te verkrijgen. Die stap is via een wassen model van je origineel.
 

Dus, als je werkstuk niet uit was bestaat, dient er een mal gemaakt te worden van je origineel. Een siliconen mal met een steunmal in gips.

 

Die mal zal uit 2 of meerdere delen bestaan, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van je origineel. Die mal moet geopend kunnen worden om het model te bevrijden. Soms overleeft het origineel deze stap niet. Er kan schade ontstaan door het uit de mal te halen. Maar troost je, er kan straks een wassen model gegoten worden. En weldra ben jij de trotse bezitter van je eigen bronzen afdruk.

 

Je hebt nu dus een siliconen mal met een steunmal in gips. In deze mal giet je gesmolten was. Je laat de was even uitharden en giet dan het vloeibare gedeelte weg. Zo bekom je een hol wassen model.

 

Brons gieten is arbeidsintensief en er komt heel wat vakkennis bij kijken. Er volgen nog enkele stappen.

 

Het wassen model dat je nu hebt, dient bijgewerkt te worden. Luchtbellen, naden en foutjes, ontstaan bij het gieten, moeten hersteld worden met... was.

 

Zo dadelijk de laatste stappen.

 

Goed, je wassen model is terug gaaf. Dan komen er nu giet- en ontluchtingskanalen op. Dit zijn verbindingen in was om ervoor te zorgen dat straks het brons overal kan komen. Tenen, neus, vingertoppen, enz... dienen verbonden te worden. Je moet ook bepalen aan welke kant het brons gegoten zal worden. Daar voorzie je een trechter in was. Kies een minder gedetailleerde plaats. Zodat het bijwerken niet te lastig wordt.

 

Alle was zal vervangen zijn door brons. Dus ook de gietkanalen, de trechter, de ontluchtingskanalen. Alles (zie foto).

 

Oké, we waren bij het wassen model gebleven met de gietkanalen. Nu dien je opnieuw een mal te maken van dit model met de kanalen. Een vuurvaste mal die de temperatuur van vloeibare brons kan doorstaan. Als die mal klaar is, kan je de was uit de vuurvaste mal stoken. Zo bekom je een lege vuurvaste mal.

 

Eindelijk tijd voor brons.

 

Brons gieten is heel gevaarlijk, zwaar en ongezond. Het is een vak waar je niet zomaar thuis kan aan beginnen. Je hebt vergunningen en gespecialiseerd gereedschap nodig. Je besteedt het best uit.

 

Stel,  je afdruk is nu gegoten in brons. Na een afkoelperiode van enkele dagen tot weken, sla je de vuurvaste mal stuk. Deze techniek heet 'verlorenwasmethode' of 'cire perdu'. Je kan nu beginnen aan de afwerking.

 

Ben je er nog?

 

Je hebt nu een afdruk in brons met allerlei kanalen en een trechter in brons.

 

Nu de afwerking. Kloppen, slijpen, vijlen, beitelen, dremelen, schuren, ciseleren, drijven. Verloren gegane details terug tevoorschijn halen. Als alles er terug uitziet als je origineel, dan mag je patineren.

 

Patineren is de term voor het kleuren van brons. Meestal met chemicaliën. En onder invloed van warmte. Een gasbrander is geschikt. Zo'n model als voor het suikerkorstje op je crème brûlée. Dat is voor een betere hechting/werking. De kleur fixeer je met was voor een satijnachtig tot glanzend oppervlak.

 

Nu ben jij de trotse bezitter van je eigen bronzen beeld.

 

Als dat niet cool is, of hot in dit geval. (warmte en zo... heb je 'm)